Skip to main content
16 augustus 2015

Sleutelpersoon VGV Sumaia Elshafi

categorie:

Sleutelpersoon VGV Sumaia Elshafi

Sumaia Elshafi

Ik kom uit Sudan en ik ben voorzitster van de Culturele Nubische Club in laten. Deze vereniging organiseert voorlichtingsbijeenkomsten voor Noord-Sudanese families. Voor ons is het erg belangrijk om met de vrouwen spreken over meisjesbesnijdenis. Als sleutelpersoon doe ik ook huisbezoeken.

Ik ben ook een sleutelpersoon tussen onze vereniging, FSAN en de GGD
in Den Haag. Samen met Eritrese, Somalische, Ethiopische en Sudanese mensen hebben we een gemeenschappelijke bijeenkomst georganiseerd. Soms nodigen wij dokters uit die de lichamelijke gevaren kunnen toelichten. Soms nodigen wij mannen uit om te spreken, zodat die andere mannen beter kunnen overtuigen. Ook kiezen wij ervoor om jongeren te laten spreken. De jongeren begrijpen dat het gevaarlijk is en dat het gestopt moet worden. Ouderen hechten meer waarde aan wat de familie ervan vindt.

Meisjesbesnijdenis is een gevaarlijk fenomeen met levenslange consequenties voor vrouwen. Vanaf het begin hebben wij gezegd tegen onze gemeenschap dat dit niet bij Islam hoort. Ook hebben we mensen aangespoord om nee te kunnen zeggen tegen familie in Sudan, die misschien graag zou willen zien dat hun dochter zou worden besneden.

In het begin was het moeilijk voor ons om over dit onderwerp te spreken. Niemand durfde eigenlijk over dit onderwerp te beginnen. De vrouwen durven nu meer te vragen. Dus wij luisteren nu extra goed. Wij bieden tegenwoordig meer informatie over de nazorg. Wij kunnen meer vragen daadwerkelijk beantwoorden en meer vrouwen doorverwijzen naar de GGD.

Nog altijd hebben mensen uit onze gemeenschap problemen met hun familie in Sudan over het stoppen van meisjesbesnijdenis. In mei of juni 2015 zullen wij een grote bijeenkomst organiseren waarbij we als het ware een ‘inenting’ geven. We gaan ze inenten met empowerment en met de juiste argumenten: Pas op je kinderen als jullie daar zijn. Vanaf het begin moet je helder en duidelijk communiceren met de familie: Je kan je meisjes niet alleen achterlaten. Het is in Nederland niet meer toegestaan. Als er iets gebeurt met jullie dochter, dan is een gevangenisstraf in Nederland een logisch gevolg.