Skip to main content
18 juli 2021

Say no On Air

categorie:

Say no On Air

Op donderdag 14 december heeft FSAN’s projectmedewerker VGV Miriam Corciulo deelgenomen aan het radio programma ‘Say No to FGM’, samen met de sleutelpersonen Farouk and Youssif.

De lokale radio Razo-Amsterdam heeft aandacht besteden aan het belangrijke thema van Vrouwelijke Genitale Verminking. Miriam en de sleutelpersonen werden gevraagd over de betekenis van ‘VGV’, de oorsprong ervan en de redenen waarom men deze schadelijke praktijk zou moeten stoppen. De boodschap is doorgekomen naar 80 luisteraars en heeft sommigen een beetje ongemakkelijk gemaakt en uitgedaagd.

Dat kwam duidelijk naar voren in de vragen die ze online stelden of de commentaren die ze achterlieten zoals: ‘Zeggen jullie nou echt dat we onze cultuur moeten veranderen? Gelukkig kwamen er ook tientallen ‘thumbs up’ binnen van de ‘Likes’ op Facebook. Miriam maakte het duidelijk dat het geen kwestie van ‘cultural pride’ is. Alle culturen hebben goede en slechte tradities, maar de mensen mogen bepalen welke tradities door moeten gaan en welke moeten stoppen. Heel veel Afrikanen hebben al die beslissing genomen om VGV te stoppen. De mens is geen slachtoffer van de cultuur, maar een Agent. Er is vanuit FSAN ook uitgelegd dat er velen van de redenen zijn die aan VGV gekoppeld zijn, zijn misvattingen en dat vrouwenbesnijdenis niet gelijk staat aan maagdelijkheid.

Sleutelpersoon Youssif heeft in de loop van het radioprogramma meerdere malen mogen benadrukken dat VGV geen link met de religie heeft en dat VGV alleen maar schade toebrengt aan de gezondheid en seksualiteit van de vrouw. Farouk heeft uitgelegd wat de fysieke en psychische klachten zijn door vrouwenbesnijdenis veroorzaakt. Heel veel vrouwen hebben meerdere klachten die gerelateerd zijn aan VGV maar ze zijn daar niet bewust van of denken ze dat die pijn hoort bij ‘het vrouwen-zijn’. Farouk heeft een prachtige toelichting gegeven over de nazorg in Nederland en wat de mogelijkheden zijn voor besneden vrouwen in Nederland die aan VGV- gerelateerde klachten lijden.

Aan het einde van het radio programma hebben we namen en telefoonnummers van instellingen doorgegeven waar vrouwen met klachten terecht kunnen komen. Het was een prachtige ervaring voor FSAN en heeft weer een steentje bijgedragen aan de strijd tegen VGV.