Skip to main content
16 juli 2021

Professionalisering sleutelpersonen

categorie:

Professionalisering sleutelpersonen

Op 18 juli 2020 vond de professionalisering van sleutelpersonen plaats in Amsterdam. Er waren 19 sleutelpersonen aanwezig. De professionalisering van sleutelpersonen stond in het teken van het omgaan met angst, stress en emotie.

Drs Suaad Abdulrehman was dan ook de aangewezen persoon om dit thema te behandelen, aangezien zij arts en seksuoloog is en werkzaam is aan de Medische Praktijk Seksuologie in Hilversum.

Tevens heeft zij ruimschootse ervaring in de psychiatrie en wordt zij beschouwd als dé specialist in Nederland op het gebied van VGV.

Drs. Suaad Abdulrehman begon de professionalisering door uiteen te zetten welke  biologische processen ten grondslag liggen aan de angst en stress die een persoon kan ervaren.

Zodoende illustreerde zij aan de hand van een aantal voorbeelden welke onderliggende factoren stress en angst kunnen veroorzaken en op welke manieren deze stress en angst naar de voorgrond kunnen treden.

Vervolgens gaf zij uitleg over de manieren waarop een persoon stress en angst tegen kan gaan, waarbij zelfreflectie het meest centraal stond. Stress en angst komen voort uit negatieve gedachten en om deze negatieve gedachten te bestrijden is zelfreflectie dus belangrijk.

Door middel van zelfreflectie sta je stil bij iets waar je niet mee geconfronteerd wilt worden. Binnen sommige culturen is dit moeilijker, aangezien het in sommige culturen niet of minder gebruikelijk is om emoties te uiten.

Bovendien, gaf drs. Suaad Abdulrehman vele voorbeelden van situaties waarin angst en/of stress bij een persoon de overhand kan nemen, met name wanneer het gaat over gevoelige onderwerpen zoals VGV. Bij deze voorbeelden, illustreerde zij op welke manieren hiermee omgegaan kan worden om de desbetreffende persoon te kalmeren.

De professionalisering kan gekenmerkt worden door de interactieve aard van de bijeenkomst, waarbij de sleutelpersonen hun interesse in het thema duidelijk maakten door vragen te stellen en hun ervaringen te delen. Hierdoor ontstond een interessante, informatieve dialoog.

Kortom, de professionalisering van sleutelpersonen was erg succesvol. De deelnemers waren erg geïnteresseerd en stonden open voor de kennis die met hen gedeeld werd. De professionalisering was erg leerzaam en de aanwezigen hebben dan ook veel opgestoken van de informatie die drs. Suaad Abdulrehman met hen heeft gedeeld.