Skip to main content
18 september 2017

Meeting in Noorwegen

categorie:

Meeting in Noorwegen

Op 13 september 2017 heeft FSAN een belangrijke dialogue meeting in Oslo mogen bijwonen en een presentatie kunnen geven over haar ervaring met VGV sleutelpersonen voor de preventie en bestrijding van VGV in Nederland. Het Ministerie van Gezondheid in Noorwegen was de organisator van de meeting in samenwerking met andere belangrijke overheidsinstellingen en actoren in Noorwegen. Mede door de bemiddeling van de Somalische non-profit organisatie Info123, gevestigd in Oslo, had het Ministerie van Gezondheid uit Noorwegen gehoord over de succesvolle werkmethode van FSAN binnen de Afrikaanse gemeenschappen en had FSAN uitgenodigd om deel te nemen aan de dialogue meeting. Zij wilden meer horen over onze manier van werken en eventueel het model in Noorwegen te gaan reproduceren onder de target groep.

Project medewerker Miriam Corciulo was daar als vertegenwoordiger van FSAN. Op 12 september had ze sommige vertegenwoordigers van de Somalische gemeenschap in Noorwegen kunnen ontmoeten, waaronder Hassan, voorzitter van Info123. De meeting begon in Grand Hotel in Oslo. Er waren ongeveer 20 mensen aanwezig, allemaal overheidsactoren en enkele NGO?s die zich inzetten tegen VGV. Andere punten op de agenda waren: gedwongen huwelijk en negatieve sociale controle. Het was heel interessant om te zien hoe Noorwegen werkt om deze problemen te voorkomen en bestrijden in hun land. De meeting was zeer geslaagd. Medewerker Miriam heeft de werkmethode van FSAN gepresenteerd en uitgelegd, samen met de successen en de uitdagingen ervan.

Centraal in de boodschap van de presentatie van FSAN voor Noorwegen was het belang van ‘grassroots’ werk: van de gemeenschap tot de instituties. Dit is een succesvolle manier om met respect van de gemeenschap het gevoelige problematiek van VGV te bestrijden. FSAN hoopt de Noorse overheid te hebben ge?nspireerd in hun proces naar een groeiende samenwerking met NGO?s en Afrikaanse gemeenschappen in de preventie en bestrijding van VGV in Noorwegen.