Skip to main content
16 augustus 2015

Sleutelpersoon VGV Fatoumata Diallo

categorie:

Sleutelpersoon VGV Fatoumata Diallo

Fatoumata Diallo

Mijn naam is Fatoumata Diallo en ik kom oorspronkelijk uit Guinee Conakry. Sinds 2002 ben ik activiste tegen vrouwenbesnijdenis. Ik ben actief als sleutelpersoon, iemand die voorlichting geeft en informatie verspreidt binnen een bepaalde doelgroep. In mijn geval West-Afrikaanse vrouwen. Ik zie het als mijn rol om deze boodschap te verspreiden in risicolanden en in Nederland.

Ik zou graag zien dat mensen durven te praten over meisjesbesnijdenis. Het is nu nog niet altijd bespreekbaar en ik hoop daar stap voor stap verandering in te brengen. Wanneer vrouwen wel bereid zijn om erover te praten en ik de vrouwen voorlicht en ze echt goed weet te raken, ja dan geloof ik dat ik daardoor ook volgende generaties kan beschermen tegen het leed dat meisjesbesnijdenis kan veroorzaken.

Nazorg in het noorden van Nederland bestaat uit een team van artsen van Sense die je gratis en anoniem kunt bellen. Die verwijzen je dan weer door naar de juiste medische hulpverleners en specialisten. Wij organiseren graag leuke activiteiten om zo een vertrouwensband op te bouwen. Soms is het pas mogelijk om na dit soort activiteiten over het moeilijke onderwerp van meisjesbesnijdenis te beginnen. Dan zijn de vrouwen meer op hun gemak. Vroeger dacht ik dat mannen geen begrip voor dit onderwerp zouden tonen, maar na het organiseren van een mannenavond kwam er een man naar mij toe die nazorg voor zijn besneden vrouw wilde realiseren. Dat vond ik echt geweldig. En ik zag het echt als een succes.

Andere successen zijn dat we veel mensen bij het onderwerp hebben kunnen betrekken en dat ons werk uiteindelijk de mening van veel mensen heeft verandert. Wat ik in de toekomst anders zou willen zien, is dat huisartsen proactief gesprekken aan gaan met vrouwen uit risicolanden. Dat huisartsen zelf beginnen over de hulp die aangeboden kan worden. Zo kunnen huisartsen hulp aanbieden waar vrouwen uit schaamte misschien niet om vragen. Mensen bellen niet door schaamte.

Ook zou ik graag willen zien dat het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) de Nederlandse ambassadeurs in vakantielanden inlicht over ouders die mogelijk hun dochter in land van herkomst willen besnijden. Zo kunnen ambassadeurs daar ter plekke de juridische gevolgen van een meisjesbesnijdenis in het buitenland aan de ouders uitleggen. Die gevolgen zijn natuurlijk een celstraf in Nederland en uithuisplaatsing van het kind. Zolang ik leef zal ik me inzetten tegen meisjesbesnijdenis. En ik hoop de dag mee te maken dat het niet meer bestaat.