Skip to main content
4 februari 2022

Dochters van Somalië, een voortdurende belofte om een einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking

categorie:

Dochters van Somalië, een voortdurende belofte om een einde te maken aan vrouwelijke genitale verminking

In Somalië is meer dan 90 procent of meer van de meisjes en vrouwen onderworpen aan vrouwelijke genitale verminking of VGV. Ondanks dat de praktijk verwoestende gevolgen heeft voor de gezondheid van vrouwen en meisjes – waaronder pijn, bloedingen, blijvende invaliditeit en zelfs de dood – blijft de discussie over hoe een einde te maken aan de schadelijke traditie, taboe.

De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot samenwerking op alle niveaus en in alle sectoren van de samenleving over de hele wereld, om elk jaar miljoenen mensen te beschermen die risico lopen tegen VGV.

Terwijl op 6 februari de internationale dag van nultolerantie voor vrouwelijke genitale verminking wordt gevierd, blijft de VN-organisatie voor seksuele en reproductieve gezondheid, UNFPA, het voortouw nemen bij de inspanningen van de VN om een einde te maken aan VGV.

Afgelopen herfst lanceerde het VN-agentschap, in samenwerking met de Ifrah Foundation, de Dear Daughter-campagne, als onderdeel van de poging om voor eens en altijd een einde te maken aan VGV. Het idee is om individuele ouders ertoe te brengen hun dochters niet te snijden. Door brieven te schrijven, beloven ze in plaats daarvan om hen te beschermen en hun recht te ondersteunen om hun eigen lichaam te besturen.

‘Dear Daughter’ werkt aan het beëindigen van VGV in Somalië, dat een van de hoogste prevalentiecijfers van de praktijk ter wereld heeft. Tot op heden hebben 100 Somalische moeders de belofte ondertekend.

Door zich te richten op landelijke en stedelijke individuen en gemeenschappen, die zich buitengewoon inzetten, om het verhaal van VGV te veranderen. Voor Nkiru I. Igbokwe, specialist op het gebied van gendergerelateerd geweld bij UNFPA in Somalië, “versnelt het de stemmen van zowel vrouwen als mannen, om een ​​einde te maken aan VGV in het land”.

Als onderdeel van de campagne hebben vrouwen die in een intern ontheemdenkamp aan de rand van de hoofdstad Mogadishu wonen – de thuisbasis van 280 huishoudens die het dorp Danunay bijna 250 kilometer verderop ontvluchtten vanwege opstandig geweld – geleerd over de schadelijke effecten van VGV.

Halima*, 50, een moeder van vijf dochters en vijf zonen, was onder hen. Als poortwachter van het kamp en een invloedrijk lid van de gemeenschap, werd ze geïdentificeerd als iemand die zou kunnen pleiten voor het helpen beëindigen van de schadelijke praktijk die zij en haar eerste dochter ook hadden doorstaan.

De cijfers over de hele wereld

Volgens de WHO hebben vandaag de dag meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen VGV ondergaan in 30 landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië, waar VGV wordt toegepast.

Alleen in Somalië is volgens de Somalische gezondheids- en demografische enquête van 2020 99 procent van de vrouwen van 15 tot 49 jaar in Somalië onderworpen aan VGV, de meerderheid tussen de vijf en negen jaar. Het onderzoek meldt ook dat 72 procent van de vrouwen gelooft dat het een islamitische vereiste is, hoewel sommige religieuze leiders hebben gezegd dat de islam het eigenlijk veroordeelt.

In 2020 bood UNFPA 52.225 Somalische vrouwen en meisjes bescherming, preventie of zorg in verband met genitale verminking van vrouwen. Hoewel er geen nationale wetgeving is die de praktijk verbiedt, heeft de staat Puntland vorig jaar een FGM Zero Tolerance Bill aangenomen.

Dit jaar zal de WHO een trainingshandleiding lanceren over persoonsgerichte communicatie, een counselingbenadering die zorgverleners aanmoedigt om hun VGV-gerelateerde attitudes ter discussie te stellen en hun communicatieve vaardigheden op te bouwen om effectief advies te geven over VGV-preventie.