Skip to main content
16 augustus 2015

Sleutelpersoon VGV Bashir Apoudjak

categorie:

Sleutelpersoon VGV Bashir Apoudjak

Bashir_Apoudjak

Ik kom uit Togo, een West-Afrikaans land met zes miljoen inwoners. Sinds 1987 woon ik in Nederland en in 2009 ben ik opgeleid tot sleutelpersoon. In mijn dorp Chamba in Togo, heb ik met eigen ogen gezien waar de meisjes werden besneden. Ik zie het zo weer voor me. Toen ik in Nederland kwam, dacht ik nog steeds dat het normaal was. Maar hier begreep ik pas hoe gevaarlijk het was, bijvoorbeeld als je denkt aan de complicaties en infecties. Toen ik klein was, noemden wij meisjes die niet besneden waren, hoeren. “Je moeder is een hoer, ze is niet besneden.”

Ik ben blij dat ik nu sleutelpersoon ben. Ik heb mijn mensen laten weten wat je in Nederland te wachten staat als je dat doet. Ik heb mensen laten weten wat besnijdenis doet met een vrouw. Het gebeurt nu gelukkig al minder in onze gemeenschap. In een van de workshops die ik gedaan heb, zag ik een

filmfragment van een meisjesbesnijdenis. Het hutje in de film en de oude vrouw die de besnijdenis uitvoerde, deden me zoveel denken aan vroeger, dat het me ontzettend veel pijn deed om te kijken. Ik moest er eerlijk gezegd bijna van huilen. Ik voel de pijn. Als ik de macht had, zou ik vrouwenbesnijde- nis graag beëindigen.

Aan mijn collega’s van mijn baan in een bejaardentehuis, vertel ik weleens over de nazorgtrajecten. Ik vertel over de voorlichting en ik vertel over de fol- ders die ik uitdeel. Mijn collega’s zijn erg trots op mij, sommigen wisten niet dat het nog steeds een probleem was. Mijn teamleider zei zelfs dat hij de zaal en drank beschikbaar wilde stellen. De nazorg bestaat uit het begeleiden van de mensen die het hebben meegemaakt en de doorverwijzing naar het spreekuur van de GGD. Je kan deze vrouwen niet in de steek laten. Je weet de weg, dus als sleutelpersoon moet je ze de juiste hulp aanbieden. Je geeft een dame haar leven terug.

Met de voorlichting breng ik een imam mee. Ik neem hem mee omdat hij meer kennis heeft over Islam dan ik. Ik vroeg aan hem: “Hoe kan het dat moslims dit nog steeds doen?” De imam heeft uitgelegd dat het geen hande- ling (sunnah) van de Profeet Mohammed vzmh is.

Het moeilijkste van het nazorgproject is om ervoor te zorgen dat je overkomt als een betrouwbaar persoon en dat ook bent. Ik hoop dat de overheid ons kan blijven steunen met de nazorg en de begeleiding. Wij, de sleutelpersonen zijn vrijwilligers. Het is echt belangrijk dat we doorgaan met de voorlichting over VGV, vooral voor de mensen die net in Nederland zijn aangekomen. We moeten doorzetten en zeker niet ophouden.