Skip to main content
16 augustus 2015

Sleutelpersoon VGV Aladin Hamad

categorie:

Sleutelpersoon VGV Aladin Hamad

Aladin Hamad

Ik kom uit Sudan en heb in 1998 politiek asiel aangevraagd in Nederland. In Sudan was ik actief als advocaat met een focus op mensenrechten, vooral voor vrouwen en kinderen. In 2005 werd ik sleutelpersoon en ben ik daarin opgeleid en begeleid door FSAN en Pharos.

Ik ben sleutelpersoon geworden vanwege meerdere redenen. Zowel door eigen ervaring, mijn zusters zijn namelijk ook besneden, maar ook door mijn achtergrond als mensenrechtenactivist in Sudan. Toen zette ik me ook in voor de bescherming van jonge meisjes en vrouwen.

Het geeft me namelijk een goed gevoel dat ik via deze weg onze meisjes en vrouwen kan beschermen en ze op deze manier een goede toekomst kan bieden. Niet alleen levert besnijdenis veel fysieke problemen op. Eigenlijk

heeft besnijdenis ook heel veel invloed op de psychologische toestand van de vrouw. Ik wil de vrouwen gewoon een prettig leven geven. Met veel liefde en een goede gezondheid.

De zorg voor de besneden vrouw geeft vermindering van klachten. Door de behandeling hebben ze bijvoorbeeld minder hoofdpijn, spierpijn en minder last van hun menstruatieperiodes. Ze zullen meer plezier beleven in hun pri- véleven. Ze kunnen hierdoor meer van hun leven genieten.

Binnen dit project zijn er veel mannen betrokken. Ze leveren zeker een bijdrage. De man moet betrokken zijn bij dit onderwerp, want hij speelt een grote rol in het gezin in onze cultuur. We hebben mannen dus nodig om dit probleem aan te pakken.

Ik vind het nog steeds moeilijk om met vrouwen te praten over dit probleem. Vrouwen zijn niet gewend om met mannen te praten over hun geslachtsdeel en de eventuele problemen daarbij. Ook weten mannen nog steeds te weinig over de voortplantingsorganen van de vrouw. In ieder geval proberen we ook mannen goed in te lichten over de mogelijkheden die de nazorg behandeling oplevert. Als mannen echt weten wat de voordelen zijn, zullen ze hun vrouw eerder aanraden om er gebruik van te maken.

In de toekomst moeten wij dit probleem dus juist ook aanpakken in de landen waar de meisjesbesnijdenis vandaan komt. Als wij als bruggenbouwers daar hulp voor zouden kunnen realiseren, zou dat echt geweldig zijn.