Skip to main content
16 augustus 2015

Sleutelpersoon VGV Ahlam Aziz

categorie:

Sleutelpersoon VGV Ahlam Aziz


Ahlam Aziz

Ik kom uit Sudan en ik woon al zestien jaar in Nederland. Sinds 2007 ben ik een sleutelpersoon, getraind door FSAN en PHAROS. De gezondheid van de meisjes is zo waardevol. Ik vind het belangrijk om vrouwen uit Soedan te helpen door ze informatie te geven over de nadelen van VGV. Gelukkig neemt het flink af, maar voor de vrouwen waarbij de besnijdenis al gebeurd is, bieden we nu dus de nazorg aan.

Ik werk samen met FSAN en GGD Den Haag. Mijn rol houdt in dat ik voorlichting geef aan de vrouwen uit mijn gemeenschap en huisbezoeken bij ze afleg. Er wonen zo een 6000 Sudanese mensen in Nederland. Vroeger was meisjesbesnijdenis echt een taboeonderwerp, nu is de situatie een stuk beter geworden.

Het percentage besnijdenissen in Sudan is flink afgenomen. Er is veel werk gedaan door bijvoorbeeld de organisatie Salima die samenwerkt met UNICEF in Sudan. Dus nu is het in Nederland ook steeds minder een taboeonderwerp.

De uitdaging blijft de nazorg zelf. We ontmoeten veel weerstand, want de vrouwen gaan niet graag naar de verpleegkundige om te spreken over hun gezondheidsklachten. Het doorverwijzen gaat moeilijk. Ze willen wel naar de voorlichting, maar ze nemen niet de stap om uiteindelijk het nazorgtraject in te gaan. Dus we hebben tijd nodig om vertrouwen op te bouwen binnen de gemeenschap, zodat ze het aanbod en de inhoud van de nazorg beter begrijpen.

Toen ik begon als sleutelpersoon werd de nazorg voor besneden vrouwen vergoed door de ziektekostenverzekering. Nu is dat veranderd. Verschillende vrouwen hebben een factuur gekregen voor de operatie. Het kost dan ongeveer 250 Euro per afspraak. Voor deze vrouwen is dit erg veel geld. Een paar vrouwen van de Egyptische organisatie Kifaya hebben mij ervan op de hoogte gesteld dat de nazorg niet meer vergoed wordt door de zorgverzekeraar.