Skip to main content
16 augustus 2015

Sleutelpersoon VGV Adnan Adawa

categorie:

Sleutelpersoon VGV Adnan Adawa

Adnan Adawa

Ik kom uit Somalië en ben nu een jaar actief als sleutelpersoon in mijn woonplaats Den Haag. Ik heb een training gevolgd bij FSAN. In mijn familie zijn er meerdere vrouwen die besneden zijn. Ik besef hoe erg het is voor de meisjes. Ik wil dus voor de vrouwen in mijn familie opkomen. Het staat niet in de religieuze geschriften of de Koran. Deze traditie stamt uit de tijden van de Farao. Die was onwetend en nu weten we dat het niet islamitisch is om deze traditie voort te zetten. Ik ben altijd wel tegen meisjesbesnijdenis geweest, maar nooit had ik de drang om me er tegen te verzetten. Ik ben in Nederland opgegroeid. Tijdens een reis naar Somalië viel het me op dat mijn nichtjes ontzettend veel pijn hadden tijdens hun menstruatie. Zelfs mijn eigen vrouw heeft verschrikkelijk veel pijn gehad. Ik heb haar meerdere keren naar het ziekenhuis moeten brengen voor de nazorg.

Vandaag de dag heb ik zelf twee dochters. Ik wil voor hun vechten. Ik gun alle zusters een goede gezondheid. Afgelopen jaar was ik weer in Somalië en koos ik ervoor juist met ouderen te discussiëren. Ik wilde weten wat hun motivatie precies inhield. Met de meisjesbesnijdenis willen ze vooral tegenhouden dat hun dochters seks hebben voor het huwelijk. Ik geloof dat je dat niet tegen kan houden met een besnijdenis. Het gebeurt wel of het gebeurt niet, daar heb je als ouder uiteindelijk geen grip op. Ik vraag ze: “Mama’s, zelf hebben jullie zoveel pijn gehad, wil je dat dan ook voor je dochters?” Ze zijn bang dat hun dochters buitengesloten worden, als ze geen besnijdenis heb- ben gehad, maar dan ben ik streng: “De gezondheid van jullie dochters is het belangrijkst.”

Tijdens mijn training leerde ik de gezondheidsklachten herkennen die het gevolg zijn van een meisjesbesnijdenis. Dit heb ik ook uitgelegd aan mijn echtgenote. Mijn vrouw herkent dan ook de vrouwen die ernstige klachten hebben. Uiteindelijk koppelen we samen die vrouw dan aan de juiste verpleegkundige bij het Haga Ziekenhuis. De meeste vrouwen weten wel dat er nazorg bestaat voor hun klachten, maar ze weten niet altijd waar ze terecht kunnen. “Wie kan mij helpen? Wie snapt mijn probleem?” Het is voor de vrouwen al best beschamend om met dit probleem naar veel verschillende doktoren te gaan. Daarom is de sleutelpersoon zo belangrijk, zodat de vrouw direct op de juiste plek komt.

Ik hoop dat er in de toekomst in Somalië zelf meer aandacht zal zijn voor VGV. Je kunt vaak niet tot de ouderen doordringen, zij zullen die verandering niet inzetten. We moeten vooral investeren in de jongeren, want zij zijn de toekomst. Het is altijd zo leuk om te zien wanneer iemand blij is nadat je diegene hebt geholpen. Daar doe ik het echt voor.