ACTUEEL
Professionalisering Sleutelpersonen VGV

Op zaterdag 27-10-2018 van 12: 00 uur tot 17: 00 uur heeft FSAN een professionalisering georganiseerd over Interculturele opvoeding en VGV. Voor de gelegenheid had FSAN de experts van Trias Pedagogica uitgenodigd om training te geven. Tien sleutelpersonen werden geprofessionaliseerd op het gebied van interculturele opvoeding.


Opvoeden betekent letterlijk “je kind groot brengen”. Maar wat vooral belangrijk is, is je kind op zo'n manier op te voeden dat hij/zij later in staat zal zijn om goed te functioneren in de maatschappij. Dat loopt niet altijd vlekkeloos, vooral als het gaat om kinderen die met 2 culturen opgroeien. Als ouder is het belangrijk om zowel de cultuur van oorsprong als de cultuur van het gastland mee te nemen in de opvoeding van het kind.

 Als een van de twee culturen wordt verwaarloosd kan het gevolg zijn dat het kind gaat assimileren of gaat segregeren. In het ernstigste geval gaat het kind marginaliseren door zich te identificeren noch in de cultuur van oorsprong noch in de cultuur van het gastland.

Als beide culturen meegenomen worden in de opvoeding van het kind is integratie de resultaat. Dan zal het kind in de maatschappij goed functioneren.

De ouders moeten zich afvragen: wat wil ik meenemen van mijn eigen cultuur en wat ik wil achter laten? Hier was VGV een van de belangrijkste voorbeelden van normen en tradities die de deelnemers achter zich wilden laten. Ook moeten de ouders proberen om thuis met school en omgeving te laten afstemmen om spagaten te voorkomen in de ontwikkeling van het kind.


De trainer heeft opvoedingsmiddelen doorgegeven en de deelnemers in debat gebracht over belangrijke opvoedingskwesties, mede door middel van een opvoedingspeelkaart. De training was een succes. De sleutelpersonen VGV stelden veel vragen en maakten veel opmerkingen. De training was om 17: 00 uur afgelopen.

« terug  |   print artikel  |  deel dit artikel op: deel dit artikel op twitter deel dit artikel op facebook deel dit artikel op linkedin
 
  FSAN Basis landelijke VGV training - VGV training
Op zaterdag 16 november 2019 zal de Basis landelijke VGV training plaatsvinden in Amsterdam.
agenda overzicht
 
FSAN - Federatie Somalische Organisaties Nederland
 
nl uk